недеља, 15. децембар 2013.

Kondom
 


Kondom je tanka navlaka od poliuretana ili lateksa koju muškarac pre odnosa navlači na penis, a sprečava ejakulaciju sperme u vaginu. Od svih barijernih metoda se najviše koristi i lako je dostupan.

Koje su prednosti kondoma?
Efikasan je ako se pravilno primeni. Ako sto parova godinu dana koristi samo kondome kao kontracepciju očekuje se 18 neplaniranih trudnoća. Naravno da to ovisi i o tome da li se kondom korektno koristi.
Nije štetan
Sprečava polno prenosive bolesti uključujući HIV
lako je dostupan
Može se naći u različitim veličinama i oblicima
Izvana je obložen lubrikantom pa olakšava penetracijuZavisi od muškarca : to može biti za ženu pozitivna karakteristika jer je ona oslobođena  tereta kontracepcije

Koje su negativne karakteristike kondoma?
Kondom može skliznuti i pući
Lateks može izazvati i kod žene i muškarca alergične reakcije i tada treba koristiti kondome od poliuretana
Primena kondoma je vezana neposredno za polni odnos što sputava spontanost i komforno ponašanje
To što ovisi o muškarcu može biti negativno, jer obavezu kontracepcije  i napor da je ostvare muškarci nerado prihvataju
Tehnika se lako ovlada ali u početku nespretnost i nesigurnost može biti razlog neprihvatanja ove metode.
Kondom se savetuje kod svakog odnosa, bez obzira da li se koristi neka druga metoda kontracepcije zbog prevencije infekcija: gonoreje, HIV, hepatitis B,sifilis. Naravno da se infekcije koje se prenose preko kože korena penisa i skrotuma ne mogu sprečiti jer taj dio kože nije prikriven kondomom. To je razlog što se ne možemo kondomom sigurno zaštititi od virusnih infekcija, npr. kondiloma ili  genitalnog herpesa.
 
Kako se koristi kondom ?
 

Pošto se kondom pravi u nekoliko veličine, treba izabrati pravu velićinu jer tesan kondom lakše pukne, a veći lako spadne.
Kondom treba staviti pre odnosa, kad je penis u erekciji, a  pre nego što dođe do izlučivanja mele količine tećnosti iz mokraćne cevi.  Postavlja se na vrh penisa držeći vrh kondoma - rezveor stisnut da tu ne uđe vazduh i rola se prema korenu penisa. 
Nakon ejakulacije treba odmah izvuči penis iz vagine pre nego omekša i to držeći kondom uz koren penisa pri izvlačenju da se sperma ne bi prosula i da kondom ne bi ostao u partneru. Zatim treba pažljivo skinuti kondom, zavezati čvor i baciti ga u đubre.
Kondom se koristi samo za jedan odnos. Pa čak ako drugi odnos odmah sledi iza prvog, potrebno je zameniti novi kondom.
Kondome treba čuvati na suhom i hladnom mestu stoga ga nije dobro dugo držati u džepu od pantalona.
Kondomi imaju rok upotrebe. Ako je pri otvaranju kondom suv treba ga baciti.
Ukoliko se koriste kondomi sa spermicidom ili spermicid koristi žena, to dodatno povećava sigurnost kondoma
 
Na šta treba obratiti pažnju pri stavljanju kondoma?
Ne upotrebljavajte zube, nož ili neki drugi oštar predmet za otvaranje paketića kondoma da se kondom ne ošteti.
Pazite na nokte dok stavljate kondom.
Treba da koristi kondom tačne veličine.
Proverite da li je vaš partner pritisnuo gornji dio kondoma dok ga je stavljao. Tako ćete izbjeći stvaranje vazdušnog mjehura, koji može da prouzrokuje pucanje kondoma.
Upotrebljavajte lubrikant na vodenoj bazi, jer lubrikanti na uljanoj bazi dovode lakše do oštećenja kondoma
Lubrikanti i spermicidi tako mogu izazvati iritacije kog oba partnera
 
Šta ako  pukne kondom?
Ako kondom pukne nakon ejakulacije, postoji verovatnoća da će doći do neželjene trudnoće, posebno ako je žena u periodu plodnih dana. Takođe može doći do seksualno prenosive bolesti, posebno ako se radi o neplaniranom seksualnom odnosu sa nepoznatim muškarcem. Isto se može desiti i ako još nije došlo do ejakulacije jer u maloj količini tećnosti koja se izluči pre odnosa takođe ima spermatozoida, a naravno i mikroorganizama.
Svakako treba proveriti da li izvučen ceo kondom ili mu nedostaje deo.
Javite se svom ginekologu za savet u vezi rizika za trudnoću. U cilju prevencije infekcije dobro je da se izvrši vaginalno tuširanje vodom, bez sapuna.

Šta ako je deo kondoma ostao u vagini?
Ako se ne može izvuči prstom pokušajte isprati vaginu vodom pomoću irigatora. Ako i to ne uspije sutra potražite pomoć ginekologa koji će to učiniti lako i bezbolno.
Studije su dokazale da je uživanje u seksualnom odnosu i kod muškarca i kod žena isto, sa i bez kondoma.

Нема коментара:

Постави коментар